dinsdag 13 januari 2009

VLAAIEN BAKKEN

RECEPT
* 1 kilo Vlaaienmix
* 60 gr. Verse gist
* 3 1/2 dl. Lauw water

...............Kort kneden tot een samenhangend deeg......30 min. laten rijzen..en bakken op 200 graden C in 30 minuten....................................................

........................Ik neem altijd gedroogde gist...de werking is het zelfde..en je kunt dit altijd in voorraad hebben....handig........dit is voor 4 vlaaien.....het ligt een beetje aan de maat van je vorm....ik maak meestal een halve zak deeg aan.....wat ik na het bakken over heb, doe ik in een zakje in de diepvries.......ik bewaar het tot ik voldoende bij elkaar heb om 1 of 2 vlaaien te bakken....laat het goed ontdooien.....en dan moet natuurlijk alles opgemaakt worden....want eenmaal ontdooit mag het niet terug in de diepvries......meestal bak ik van de restjes enkele kleine vlaaitjes......die bak ik op dezelfde manier als de grote vlaaien......na het afkoelen doe ik ze 2 bij 2 in een rond tupperware doosje....waarna ze de diepvries in gaan.....wanneer ik ze nodig heb..laat ik ze ontdooien en doe er iets lekkers op........

...........BANKETBAKKERSROOM.....die koop ik in de zelfde soort zakken...en hoeft alleen aangemaakt te worden met water.....word op het deeg gestort en gaat mee de oven in..........

...ZO ZIET EEN STANDAARD VLAAI ER UIT WANNEER HIJ NET UIT DE OVEN KOMT......HIER KUN JE ALLERLEI SOORTEN VLAAI VAN MAKEN......OOK EEN ZWITSERSE ROOMVLAAI.....voor een Zwitserse roomvlaai doe ik er wel een dikke laag Banketbakkersroom op.....dan een laag slagroom er over spatelen en glad maken...waar na ik er een mooi randje op spuit en bestrooi met hazelnoot krokant........


.......ALS IK EEN APPELCITROENVLAAI WIL MAKEN KOMT METEEN OVER DE BANKETBAKKERSROOM HET APPELMENGSEL....EN DAAR OVERHEEN DE GEKOOKTE EN GEBONDEN ROZIJNEN....WAARNA HET GEHEEL IN DE OVEN GAAT.....NA HET AFKOELEN WORD ER EEN LAAG SLAGROOM OVER GESTREKEN EN RONDOM SPUIT IK EEN MOOI RANDJE..HET GEHEEL WORD BESTROOIT MET NOOTJES.....
dat heet...hazelnoot krokant......


.....................OP DEZE MANIER KUN JE EIGENLIJK ALLE SOORTEN VLAAIEN MAKEN.....ZOWEL OPEN VRUCHTEN VLAAIEN ALS MET EEN DEKSEL.......de ronde houten platen heb ik speciaal laten maken ....ze zijn super handig om de vlaai te keren...en ook als ik ze op ga maken kun je dit met een hand doen.....zo'n plaat is stevig.....en het werkt veel prettiger dan op een taart rooster.........



.....................HIER ZIE JE EEN KEPÉLSE KERSENVLAAI EN EEN ANANASVLAAI......kepélse kersenvlaai is met witte chocolade snippers over de slagroom
BEIDE EERST GEBAKKEN MET BANKETBAKKERSROOM.......DAARNA HET VRUCHTENSAP GEBONDEN MET KOUDBINDMIDDEL EN DE VRUCHTEN ER DOOR ROEREN EN OP DE VLAAI DOEN.......
************************************************************
koudbindmiddel is een super handige uitvinding....je neemt een paar lepels suiker en mengt dit met enkele lepels koudbindmiddel.....daar doe je de vruchten bij en over de vlaai verdelen.....voordeel hiervan is...dat het meteen stijf is en het hoeft niet af te koelen....zodat je meteen kunt beginnen aan de verdere afwerking..........


.......ALLE VLAAIEN ZIJN HET LEKKERST WANNEER ZE GOED KOUD ZIJN.....MAAR DAT IS PERSOONLIJK.....OFFICEEL HOEVEN VLAAIEN NIET IN DE KOELKAST...ZEKER DIE ZONDER SLAGROOM....ZIJN LEKKER ALS ZE NIET TE KOUD ZIJN..........

zaterdag 3 januari 2009

RUST ????


.......NU DE OLIEBOLLEN OP ZIJN....IS HET WAT WERK BETREFT VRIJ RUSTIG IN DE TUIN.......IK GENIET VAN MIJN MOOIE VOGELBOEK.....


.......EN ZIE IK EEN VOGEL DIE IK NIET ONMIDDELIJK HERKEN.....KAN IK HEM MEESTAL WEL IN MIJN BOEK VINDEN.....

.....ZOALS DE RINGMUS...........

.........EN DE PRACHTIGE STAARTMEES........

.......DE GROENLING STAAT ER OOK IN......

.....VAN MIJN JONGSTE DOCHTER KREEG IK MET KERST EEN VOGELTAART DIE ZE ZELF GEMAAKT HAD..........

......WIJ ZIJN LID VAN DE VOGELBESCHERMING...............................JULLIE TOCH ZEKER OOK.....

...........BINNENKORT IS WEER DE JAARLIJKSE VOGELTELLING.....ALS JE MEE WILT DOEN KIJK DAN OP DE SITE VAN DE VOGELBESCHERMING.....

.......EN VERDER IS HET GENIETEN VAN DE MOOIE PLAATJES DIE DE VORST OPLEVERD..........

........ZOALS HIER....DE IJSAPPELTJES..........
....
..........TOEN IK IN HET BEGIN VAN DE ZOMER ZAG, DAT MIJN DONKERE HELLEBORUS..ZIJN ZAADJES LIET VALLEN...HEB IK ER EEN GEDEELTE VAN OPGEVANGEN EN IN EEN BAKJE GEZAAID...DAT HEB IK IN DE KAS GEZET,VANWEGE DE VOGELS

....... HET ZIJN KOUDEKIEMERS, DUS KAN HET LANG DUREN, SOMS WEL JAREN...EER ER PLANTJES KOMEN....MAAR ZO ALS JE ZIET..... HET GELUK WAS MET ME....WANT IN DE LATE HERFST ZIIN DE PLANTJES AL OPGEKOMEN.....

....EN INTUSSEN STAAN ZE ER AL REDELIJK MOOI BIJ...........ZODRA HET WEER HET TOELAAT GA IK ZE APART IN EEN POTJE ZETTEN............HET ZIET ER IN IEDER GEVAL AL VEEL BELOVEND UIT......