maandag 20 november 2017

LIMBURGSE RIJSTEVLAAI (makkelijk)


Ik gebruik altijd de bakmixen van Custers.
Maak het deeg aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat het rijzen.

Ik gebruik verder:

* 2 blikjes dessertrijst
* 3 eiwitten
* 50 gr suiker

* 2 verse slagroom (2 x 250 ml)
* grof geraspte Chocolade

Deeg dun uitrollen en de vlaaibodem er mee bekleden.

Doe 2/3 deel van de rijst op het deeg in de vorm.
Sla de eiwitten met 50 gram suiker stijf.
Schep de rest van de rijst hier door heen en strijk deze massa over de rijst.
Plaats de vlaaiplaat onder in de voorverwarmde oven.
Bak de vlaai op 200 C in ongeveer 30 min. licht bruin en gaar.
Laat de vlaai afkoelen voor je hem op een rooster stort.

De vlaai zal wat inzakken tijdens het afkoelen, maar dat is normaal!
Na het opspuiten zie je daar niks meer van.

Na het afkoelen bestrijken met een laag opgeklopte slagroom.
Spuit de randen mooi op en strooi er chocolade over.

Limburgse vlaaien worden bij voorkeur in vormen gebakken met een gladde rand.
Ze blijven dan niet zo snel in de vorm plakken.
Bovendien maak je de vorm heel makkelijk schoon met keukenpapier.
Ze worden niet of zo min mogelijk af gewassen en mogen zeker niet in de afwasmachine.

Je kunt ook ipv suiker ook Stevia poeder gebruiken. Bij mij is een klein pudding lepeltje 10 gram.

Zo ziet de vlaai er uit als hij in de oven gaat.



5 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het recept Thea, ik ben de laatste tijd weer aan het bakken :-)
    In Ierland hebben we regelmatig een schapenboer op de thee, ik zorg altijd voor gebak. Ga de volgende keer jouw vlaai bakken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laat je weten of het lukt Marleen? Er staat ook nog een standaard recept op deze blog. Voor als je de bakmix en de dessertrijst in blik nergens kunt vinden.

      Veel suc6 !

      Verwijderen
  2. Jammie !
    Het ziet er verrukkelijk uit,Thea.

    Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het ziet er lekker uit en bedankt voor het recept, ga ik ook eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veel suc6 Janneke.....als je tegen problemen aanloopt, laat je het dan weten?

      Verwijderen