maandag 20 november 2017

LIMBURGSE RIJSTEVLAAI standaard recept

Standaard recept voor een vlaai (10/12 stukken)

* 100 ml melk
* 1 zakje gedroogde gist dat is 7 gram
* 1 ei
* 30 gram suiker
* 30 gram roomboter
* 200 gram bloem
* mespunt zout

De melk even verwarmen (lauw)en voeg de gist toe. Mix de bloem met het zout.
Doe dit in een kom en maak een kuiltje in het midden.
Doe dan de melk met gist en de suiker,boter en het ei in het kuiltje.
Kneed dit met de hand, samen tot een soepel deeg.
Laat het deeg (afgedekt)op een warme plek een uur rijzen.

Rol het deeg dun uit en bekleed er de vlaaibodem mee.

Voor de vulling:

* 1 Ltr melk
* 100 gr suiker
* 150 gr paprijst

* 3 eidooiers
* 3 eiwitten
* 50 gr suiker
* 2 pakjes vanillesuiker
* slagroom
* geraspte Chocolade

De melk koken, rijst toevoegen en de massa al roerend aan de kook brengen.
De rijst 45 min op een zacht pitje gaar laten worden.
Roer de eidooiers met de 100 gr suiker en vanillesuiker schuimig.
Voeg deze bij de paprijst.
Voeg 2/3 deel van de rijst op het deeg in de vorm.
Sla de eiwitten met 50 gram suiker stijf.
Schep de rest van de rijst hier door heen en strijk deze massa over de rijst.
Plaats de vlaaiplaat onder in de voorverwarmde oven.
Bak de vlaai op 200 C in ongeveer 30 min. licht bruin en gaar.
Laat de vlaai afkoelen voor je hem op een rooster stort.
Na het afkoelen bestrijken met een laag slagroom.
Spuit de randen mooi op en strooi er chocolade over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten